torsdag 30 maj 2013

Bildanalys

Jag har valt att göra en bildanalys på Pompeijs sista dag av Karl Pavlovitj Brjullov.
Karl Brjullov föddes den 12 december 1799 och dog den 11 juni 1852, han blev nästan 53år. Hans bror Alexander var arkitekt.
När han målade bilden mixade han akademisk klassicism med romantik, han använde sig av ljuseffekter (som man kan se på bilden) och mångskiftande kompositioner.

När jag ser denna bilden tänker jag på jordens undergång och döden för att man kan se statyerna i bakgrunden rasa och lava som strömmar ut därifrån. Man ser hur mörk himlen är och blixtar som slår ner lite överallt. Många av människorna som är på bilden har dött och resten av människorna bär på andra halvdöda, dom tittar upp mot ljuset där det förmodligen kommer strömma lava eller blixtra eller något annat dödande. Jag tror inte bilden är någon sorts reklam utan det är nog en underhållnings och konstbild som hängt i något slott eller något. Man kan också tolka det som en propaganda bild i dagens samhälle, att vi ska bevaramiljön annars kan detta kanske hända på riktigt, och de vill man ju inte. Avsändaren är konstnären och målgruppen är någon som beställt tavlan eftersom att han var nere i Rom och målade den 1830 till 1833.

Bilden är målad liggandes och i centralperspektiv. Fokuset är i mitten där det lyser ner på den döde som ligger och precis utanför fokuset står en man som håller upp handen och försöker se vad det är som lyser upp. Det är en helbild. Det finns en hel del olika sorters ljus, det är mörkt, dunkelt, ljust, massa skuggor och färger på samma gång. Det är en offentlig plats utomhus i en stad. Det finns många människor där, av båda könen dessutom. 

Bild hittad på:
http://modersmal-ryssland.com/ryssland/06_kanda_ryssar/konstnarer.htm